Birliğimize yapılan başvurular sonucu, bazı bölgelerdeki İl Sağlık Müdürlükleri tarafından eczanelerden veteriner biyolojik ürünlerin satışlarının durdurulmasının talep edildiği öğrenilmiştir.
Bilindiği üzere, 1262 sayılı Kanunun 1.maddesinde ispençiyari ve tıbbi müstahzarların tarifi yapılmış ve bunlardan tabip reçetesi ile verilmesi meşrut olanların ancak reçete mukabilinde ve diğerlerinin de reçetesiz olarak münhasıran eczanelerde ve ecza ticarethanelerinde kanun hükümlerine göre satılabileceği belirtilmiştir.
Yine, 29.11.1940 tarih 4691 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4691 sayılı yasa ile, memleket dahilinde imal veya hariçten ithal edilen veteriner tababette kullanılan tıbbi ve ispençiyari müstahzarlar 1262 sayılı kanun içine alınmıştır.
Islahı Hayvanat Kanunu'na 28.02.1995 tarih 4084 sayılı kanun ile eklenen 1.madde hükmüne göre ise; gerçek ve tüzel kişilerin tabii tohumlarına, suni tohumlama ve embriyo transferi yapmaları, bu maksatla sperma ve embriyo üretim merkezi, laboratuar ve müessese kurmaları, sperma ve embriyo üretme ve satmaları, bulundurmaları, taşımaları, ithal ve ihraç etmeleri, hayvan sağlığında kullanılan ilaç ve müstahzarların ve zirai mücadelede kullanılan ilaçların serbest veteriner hekimlerinin ve serbest ziraat mühendislerinin muayenehanelerinde ve kliniklerinde bulundurmaları, taşımaları ve satmaları Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın iznine ve kontrolüne bırakılmıştır. Bu ek kanun maddesi hükmünden anlaşılacağı gibi, veteriner ilaç satma hakkı bulunan eczacıların bu hakları ellerinden alınmamıştır.
Her ne kadar 19 Kasım 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Veteriner Biyolojik Ürünlerin Depolanması, Taşınması ve Uygulayıcılara Pazarlanması ile ilgili Tebliğin 5. maddesinde bu ürünlerin depolama ve pazarlama yetkisinin yalnızca veteriner hekimler ve/veya veteriner hekim istihdam eden kuruluşlara ait olduğu belirtilmiş ise de kanun ile verilen bir yetkinin yönetmelik ile elden alınabilmesi mümkün değildir.
Dolayısıyla, veteriner ilaç satma hakkını, ruhsatı ile elinde bulunduran eczacının yukarıda belirilen biyolojik ürünleri satmasında herhangi bir kanuni engel bulunmamaktadır.
Eczacıların, ilgili yasalarla tanınmış olan mesleki haklarının keyfi uygulamalarla yok edilmesi kabul edilemez bir durum olup, anılan uygulamada ısrar edilmesi durumunda Birliğimiz tarafından idari ve yasal işlemler için gerekli girişimlerin başlatılacaktır.