KAMUOYUNUN DİKKATİNE


KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Geçmişte de eczacılara yönelik hadsiz ithamlarda bulunan ve eczacılık mesleğini itibarsızlaştırmaya çalışan gazeteci Şeref Oğuz, SZC TV’de yayımlanan 10 Ekim tarihli “Para Politika” programında da benzer tavrını sürdürmüştür.

Ülkemizde birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak fedakârca görev yapan meslektaşlarımızı ısrarla ve inatla “para üzeri veren” bir meslek grubu şeklinde göstermeye çalışarak küçümsemek eğer kötü niyet değilse, en hafifinden cahilliktir.

Eczacılar aldıkları 5 yıllık nitelikli eğitim, sahip oldukları bilgi ve yetkinliklerle; ilaçların üretiminden hastalara güvenli bir şekilde ulaştırılmasına ve ilaç tedavisinin takibine kadar sorumluluk üstlenen ilaç uzmanlarıdır. Eczacıların sağlık sistemi içerisinde sağladıkları klinik ve ekonomik faydalar gerek dünyada gerek ülkemizde pek çok kanıta dayalı çalışma ile belgelenmiştir. Öte yandan unutulmamalıdır ki;

Bu ülkede eczanenin olduğu her mahallede kadının, çocuğun ve yaşlının güvenliğini, sağlığını ve hayatını emanet ettiği bir yuva vardır.

Bu ülkenin eczacıları, çok kısa bir süre önce ülkece yaşadığımız büyük deprem felaketinde cefakarca, emek vererek, gönlünü koyarak deprem bölgesindeki halkımıza 74 gün boyunca ücretsiz ilaç eczacılık hizmeti sunmuştur.

Bu ülkenin eczacıları, Türkiye’nin sağlık sisteminin geleceğini iyileştirmeye, toplumun ilaçlara güvenli ve kesintisiz erişimini sağlamaya ve bu bağlam içerisinde kendi rol ve sorumluluklarını geliştirmeye kafa yoran, emek veren sağlık çalışanlarıdır.

Hal böyleyken, sağlık ve şifa dağıtan meslektaşlarımıza ve mesleğimize dil uzatmak kimsenin harcı değildir, haddi de değildir.

Sağlık çalışanlarını değersizleştirmeye yönelik tüm bu tarz söylemler, bugün sağlık çalışanlarına karşı engellenemeyen şiddet olaylarına da zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle, gerçeği yansıtmayan bu basit söylemlerin nelere hizmet ettiği tüm kamuoyunca iyi değerlendirilmelidir.

Türk Eczacıları Birliği ve ülkemizdeki tüm Eczacı Odaları olarak;

Eczacıların sağlık sistemindeki etkin rolünü görmezden gelerek, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı itibarsızlaştırmaya çalışan gazeteci Şeref Oğuz ile kendisine destek veren moderatör Ebru Baki’yi kınıyor, bütün meslektaşlarımızdan özür dilemeye davet ediyoruz. Konuya ilişkin hukuki sürecin de takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Saygılarımızla.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ VE 56 BÖLGE ECZACI ODASI