Odamıza ulaşan şikâyetler doğrultusunda, bazı meslektaşlarımızın sosyal medya hesapları üzerinden mevzuata aykırı paylaşımlar yaptığı tespit edilmiştir. İlgili mevzuat hükümlerine aykırı paylaşımların devam etmesi halinde, aşağıda belirtilen maddeler doğrultusunda gerekli idari ve hukuki işlemlerin başlatılacağını önemle hatırlatır,
Bilgilerinize sunarız.
6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un 24. maddesinin 1. bendi, “Eczanelerden zehirli ve müessir maddeler ile ilaçların toptan satışı yapılamaz ve eczaneler ihalelere giremez. Eczaneler arası ilaç takası, toptan satış sayılmaz; ilaçların satışı, alındığı ecza deposuna veya mücbir sebep hâlinde diğer depolara iadesi, eczaneler arasındaki takası, miadı geçmiş ya da bozulmuş olanlarının imhası işlemlerinde ilaç takip sistemine bildirim yapılması zorunludur. İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.”
1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun 18. maddesinin 2.3.4.5 fıkralarını ile 19. maddesinin 1. fıkrasının 3. ve 4. bentleri, “…. müstahzarların bu Kanuna aykırı şekilde tanıtım ve satışını yapanlar ile bunları onaylı endikasyonu dışında pazarlayan ve bu şekilde reçete oluşumunu teşvik edenlere, ürünün son bir yıllık satış tutarı toplamının beş katına kadar idari para cezası verilir. Ancak bu ceza yüz bin Türk Lirasından aşağı olamaz. Tanıtım veya satışların internet üzerinden yapılması hâlinde, Bakanlık tarafından derhâl erişimin engellenmesine karar verilir ve bu karar uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir. Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışını yapanlar hakkında yirmi bin Türk Lirasından üç yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı hâlinde verilecek idari para cezası, daha önce verilen cezanın iki katı olarak uygulanır.” , “….müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teşhis veya tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bunların tanıtım veya satışlarının internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması hâlinde 18 inci maddenin üçüncü fıkrası uygulanır.”
Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü'nün 2. maddesi, 8. maddesi ile 9. maddesinin 1. ve 2. bentleri “Eczacının başta gelen görevi, birbirleriyle hekim ve veteriner hekimlerle tam bir anlayış ve işbirliği içinde çalışarak insan ve hayvan sağlığına, hayatına ihtimam göstermektir. Eczacı, sağlık ve veteriner hekimliği kuruluşları ile işbirliği yapar; kendileriyle diğer tıp mensupları arasında saygı ve güven hisleri yaratmağa çalışır; müşterileri ve diğer iş sahipleri ile ilişkilerinde, meslek ahlak ve adabına uygun şekilde hareket eder.” , “Eczacı, sanat ve mesleğinin icrası sırasında veya dışında, meslek ahlak ve adabı ile bağdaşamıyan hareketlerden kaçınır. Eczacı, mesleğin şeref ve haysiyetine aykırı olarak, açık veya gizli, herhangi bir şekilde hileli veya muvazaalı anlaşmalarla veya hediye vermek yoluyla satış yapamaz; hekim veya herhangi bir şahsı aracı olarak kullanamaz; hastanın dilediği eczaneyi serbestçe seçmesine engel olamaz.” , “ Eczacı, yapacağı yayınlarda eczacılık mesleğinin şerefini üstün tutmak zorundadır. Eczacı, yazı veya sözle veya her ne şekilde ve suretle olursa olsun kendi reklamını yapamaz; iş kağıtlarına ve faturalara reklam mahiyetinde ibareler koyamaz.”
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik'in 43. maddesi, “ (1) İlaçların ve 42 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen diğer ürünlerin internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. (2) Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.”
Türk Eczacıları Birliği Disiplin Yönetmeliği’nin 15. Maddesinin 1. fıkrasının c bendi “Üç günden yüz seksen güne kadar sanat icrasından men cezası gerektiren fiil ve haller şunlardır:
7) Yazılı veya sözlü ya da internet/sosyal medya üzerinden veya herhangi bir diğer yolla reklam yapılması, reklam ve/veya promosyon yoluyla satış yapılması, fatura veya diğer matbu belgelere reklam özelliği taşıyan ibareler konulması.
8) Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılması, internet üzerinden ilaç, ürün tanıtımı ve/veya satış yapılması, sosyal medya hesabı üzerinden ilaç, ürün tanıtımı ve/veya satış yapılması.”
SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI HAKKINDA TEB DUYURUSU İÇİN TIKLAYINIZ.