TEB'in SGK ile yaptığı görüşme sonucu

TEB'in SGK ile yaptığı görüşme sonucunda tarafımıza ulaştırılan bilgiler aşağıda sunulmuştur.

29.09.2008 tarihli ve 27012 Mükerrer sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 2008 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği ile ilgili düzenlemelerin değerlendirilmesi ve yaşanan aksaklıkların iletilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr.Sami Türkoğlu ve Kurum Yetkili Eczacıları ile Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz.Erdoğan ÇOLAK ve Genel Sekreteri Ecz.Hilmi ŞENER bugün (07.10.2008) bir görüşme yapmıştır.

- Birinci basamak sağlık kuruluşlarının MEDULA takip numarası vermeyeceği, birinci basamak resmi sağlık kuruluşu olan kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezi ile Sağlık Bakanlığı ile aile hekimliği sözleşmesi yapmış aile hekimleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi,  üniversitelerin medikososyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık üniteleri?nden yazılmış olan reçetelerde MEDULA Takip Numarasının aranmayacağı  bildirilmiştir.

Bununla birlikte, birinci basamak sağlık kuruluşları dışında, 2. ve 3. basamak diğer sağlık kurum kuruluşlarında yazılan ve MEDULA Takip Numarası yer almayan reçetelerin, Birliğimiz tarafından aksi bildirilmediği sürece karşılanmaması gerekmektedir. Bugüne kadar karşılanmış olan reçeteler için gerekli girişimler yapılmıştır.

- SUT?un 1 Ekim 2008 tarihinde uygulamaya girmesi ile provizyon sisteminde katılım payları ile ilgili düzenlemeler sağlıklı bir şekilde uygulanmamakta, hatalı tutarlar hesaplanmakta idi. Bu sorunların Birliğimizce bugün kuruma iletilmiş olanları, büyük oranda çözüme kavuşturulmuş olup, halen hatalı bir şekilde katılım payı çıkaran sağlık kuruluşları var ise, isimlerinin ve kurum kodlarının teb@teb.org.tr e-posta adresine bildirilmesi halinde gerekli düzenlemenin yapılması sağlanacaktır.

- Ayrıca SUT 2008?in yürürlüğe girdiği ilk günlerde provizyon sisteminde yaşanan birtakım aksaklıklar da Kurum yetkilileri ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucu çözüme ulaşmıştır. Örneğin enjektör bedellerinin ödenmemesi, enjektörlerin provizyon sisteminde ilaç olarak değerlendirilerek kalem sayısını kısıtlaması, gibi pek çok sorun çözüme kavuşmuştur.Bu ve benzeri konularda saptanan aksaklıkların teb@teb.org.tr e-posta adresine bildirilmesi halinde gerekli düzenlemenin yapılması sağlanacaktır.

- Provizyon sistemi, çeşitli illerde aile hekimlikleri ile ilgili olarak ?hastane poliklinik kodu yok? mesajı verdiğinden, aile hekimliklerinde düzenlenen reçeteler karşılanamamakta idi. Bu sorunun da giderilmiş olduğu ve 11990101 kodu ile giriş yapılabileceği bilgisi alınmıştır.

- SUT?un 12.1.3 ?Sağlık raporlarının düzenlenmesi? maddesi, (9) fıkrası  ?Bu SUT?un yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen sağlık raporları, reçetenin düzenlendiği tarihte yürürlükte olan SUT hükümlerine uygun olması kaydıyla rapor bitim tarihine kadar geçerliliğini korumaya devam eder.?  şeklinde düzenlenmiştir. Bu hüküm, SUT?un yayım tarihinden önce düzenlenmiş raporların, 2008 SUT hükümlerine uygun olmaması halinde, geçersiz hale gelmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu durumun üyelerimize ve hastalarımıza yaratacağı sıkıntılar ve Kuruma getireceği mali yük ile ilgili kaygılarımız aktarılmış, konunun 10 Ekim 2008 Cuma günü yapılacak SUT revizyonunda çözüme kavuşturalacağı bildirilmiştir. Yine de ikinci bir duyuru yapılana dek SUT 2008 hükümlerinin esas alınması ve uygun olmayan raporlara ait reçetelerdeki ilaçların birer kutu karşılanarak hastalara bilgi verilmesi ve Cuma günü yapılacak SUT revizyonun yayınlanmasının beklenmesi gerekmektedir.

- 2008 Yılı Eczane Protokolü ile, raporlarda aslı gibidir onayı yapılması zorunluluğu kaldırılmış olmakla beraber, 2008 SUT 12.1.3 ?Sağlık raporlarının düzenlenmesi? maddesi, (8) ?Kullanımı sağlık raporuna bağlı veya katılım payından muaf ilaçlar için düzenlenecek reçetelere ait fatura ekinde aslı gibidir onayı yapılmış rapor fotokopisi Kuruma gönderilecektir.? şeklinde düzenlenmiştir. Bu ifade ile, 2008 yılı Protokolü ile kaldırılmış olan aslı gibidir onayı yeniden hayata geçirilmektedir. Öte yandan, bu onayın hangi merci tarafından yapılacağının belirtilmemiş olması, uygulamada karışıklığa neden olacaktır. Konuya açıklık getirilmesi için yazılı ve sözlü başvuruda bulunulmuş olup, bunun protokole uygun olarak yeniden düzenleneceği ve 10 Ekim 2008 revizyonuyla yayınlanacağı Kurum tarafından ifade edilmiştir.

- SUT?un 6. Katılım Payı başlıklı ?6.1. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı? bölümünde yer alan sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan muayenelerde alınacak katılım payı tutarının eczanelerce tahsil edilmesinin eczaneler için ekstra iş yükü oluşturduğu gerekçesi ile bu uygulamanın eczanelerce yapılmaması gerektiği bildirilmiştir. Kurum tarafından özel hastanelerin muayene ücretlerini eczanelerin tahsil etmemesi ile ilgili talebimiz uygun görülerek bu konunun revizyonda yer alacağı bildirilmiş, tüm muayene ücretlerinin kurumlarca tahsili ile ilgili talebimiz tekrarlanmıştır.

- 2008 Yılı Sağlık Uygulama Tebliğinin ?17. Faktör ve diğer kan ürünlerinin reçete edilmesi ve hemofili hastalarının bildirim zorunluluğu? başlıklı bölümünde, 2007 yılı Tebliğinin (ı) bendinde yer alan ?Faktör ve diğer kan ürünlerinin reçeteleri, Türk Eczacıları Birliğince oluşturulacak usule göre eczanelerden dönüşümlü olarak verilecek, bu reçetelerin ödenebilmesi için Türk Eczacıları Birliği bölge eczacı odasının onayı ar