KAMU PERSONELİNİN GSS KAPSAMINA ALINMASI İLE İLGİLİ OLARAK SGK UYGULAMASI hakkında;

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ?Kamu Personelinin GSS Kapsamına Alınması İle İlgili Duyuru? ile,

15.01.2010 tarihinden itibaren kamu personelinin, sağlık hizmeti sunucularına müracaat ve diğer işlemlerinde dikkate alınacak düzenlemeler AŞAĞIDA SUNULMUŞTUR.

Buna göre;

İLAÇLARIN YAZIMINDA KULLANILACAK REÇETE ŞEKLİ;

?  15.01.2010 tarihinden itibaren kamu personelinin, sağlık hizmeti sunucularına müracaat ve diğer işlemlerinde SUT hükümleri geçerli olduğundan ilaç alımı için kullanılacak reçeteler hastanın mevcut karnesinin otokopili sayfası veya SGK hastalarında bu güne kadar uygulandığı gibi kurum reçetesi olabilir.  Uygulama aşağıda belirtildiği gibi SUT?un 12.1.1. maddesi doğrultusunda yapılacaktır;

12.1.1. Ayaktan tedavilerde reçetelerin düzenlenmesi

(1) Ayaktan tedavi sırasında kullanılması gerekli görülen ilaçlar için, sağlık karnelerinde bulunan reçete koçanları veya sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşlarının reçeteleri (matbu veya elektronik ortamda kayıt altına alınan reçeteler) kullanılır. (Bu konuda Kurumca yayımlanan genelge hükümleri saklıdır.)

SEVK İŞLEMLERİ;

? Kamu personeli ve bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri, 15.01.2010 tarihinden itibaren kurum tabiplikleri ile kurumla sözleşmeli birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına sevkli olarak veya doğrudan, T.C. kimlik numarası ve kimlik tespiti için  gerekli bir belge (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport) ile birlikte, sağlık karnesi olmaksızın müracaat edeceklerdir. Kamu personeli için ayrıca HASTA YOLLAMA KAĞIDI (HASTA SEVK KAĞIDI) düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

PROVİZYON İŞLEMLERİ;

? Kurumla sözleşmeli sağlık hizmet sunucuları, müracaat eden kişinin sağlık yardımlarından yararlanma haklarının olup olmadığının tespiti için (2008 SUT?ta belirtilen istisnalar hariç olmak üzere), Kurum bilgi işlem sistemi (MEDULA, eczane provizyon) üzerinden T.C. kimlik numarası ile hasta takip numarası/provizyon alacaklardır.

İLAÇ KATILIM PAYI TAHSİLATI;

? Devir tarihinden itibaren, SGK tarafından sağlanacak sağlık hizmetlerinden doğan katılım payına ilişkin işlemler SUT esas ve usulleri doğrultusunda yürütülecek ve memurların aylıklarından kamu idareleri tarafından bu katılım paylarının kesintisi yapılmayacaktır. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım paylarının tahsili ise şu şekildedir;

MUAYENE KATILIM PAYI TAHSİLATI;

1.Birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerine ilişkin 2 TL katılım payı, kişilerin muayeneye ilişkin ilaç temini için reçete ile eczanelere müracaat aşamasında eczaneden tahsil edilecektir.

2.İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmet sunucularında yapılan muayeneler için 8 TL katılım payı eczaneden tahsil edilecektir.

3.Özel sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayeneler için 15 TL katılım payının 12 TL?lik kısmı sağlık hizmet sunucusu tarafından, 3 TL?lik kısmı ise reçete ile eczanelere müracaat aşamasında eczaneden tahsil edilecektir.

Ayrıca kişilerin muayeneye ilişkin ilaç temini için reçete ile eczanelere müracaat etmemesi durumunda katılım payı tutarının hesaplanmasında 3 TL tutarında indirim uygulanacaktır.

FATURALAMA İŞLEMLERİ;

? 15.01.2010 tarihi ve sonrasında kamu personeli ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere ait ilaç bedellerinin ödenmesinde, ilaçların reçete edildiği tarih esas alınacaktır. 15.01.2010 tarihi ve sonrasında reçete edilen ilaçlara ait faturalar Kurum mevzuat ve protokol hükümlerine uygun olarak SGK?ya gönderilecek olup, 14.01.2010 tarihi ve öncesi reçete edilen ilaçlara ait faturalar kamu personelinin kurumu tarafından ödenecektir. 14.01.2010 tarihi öncesine ait reçeteler 14.01.2010 tarihli olarak fatura edilecektir. Kurum mutemetlik kadroları ile ilgili olası değişiklikler göz önünde bulundurularak bu reçetelerin mümkün olduğu kadar kısa zamanda faturalandırılarak kuruma teslim edilmesi gerekmektedir.

İlgili konular hakkında SGK?nın duyurusu ekte sunulmuştur.

ek_dosya