DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIZ;
SGK Eczane Denetimleri ile ilgili 21.01.2010 tarihinde Kurum yetkilileri SGK Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Ecz. Belma DEMİR, SGK Kurum avukatı Sitare LOGOĞLU ve SGK Denetçi Eczacılarından Ecz. Mustafa ÖZKANAT ile Odamız, Adana, Osmaniye ve Hatay Eczacı Odaları temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yapılmıştır.
Yapılan toplantıda denetimler ve denetimler sonrası hazırlanan raporlardan kaynaklanan meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar Kurum yetkililerine iletilmiştir. Ayrıca yapılan denetlemelerde meslektaşlarımızın cezai işleme maruz kalmasına neden olan konu başlıkları ve 2009 protokolünün ceza maddeleri ile SGK Denetleme tutanağının bir kez daha meslektaşlarımıza duyurulmasına karar verilmiştir.
Buna göre;
1- Eczanelerimizde yapılacak denetlemelerde rapor aslı veya fotokopisinin (süresi dolmuş veya dolmamış) bulunması protokolün ceza maddelerine göre suç teşkil etmektedir. Ayrıca aynı hastaya ait; birden fazla farklı raporun bulunması tek rapor olarak değerlendirilmemektedir.
2- Hasta yada yakınına teslim edilmemiş kupürü kesilmiş ilaç bulunması durumunda mutlaka reçete fotokopisi veya reçete provizyon çıktısı ve hasta telefonu bulundurulmalıdır. Poşet veya ilaç kutularının üzerine sadece hasta veya yakınının isminin bulunması yeterli değildir.
3- Hasta veya hasta yakınları tarafından kullanılmadığı gerekçesiyle eczanelere teslim edilmek istenen ilaçlar alınmamalıdır.
4- Reçete arkası imzaların mutlaka ilaçları alan kişiye ait olmasına dikkat edilmeli, ilacı alan kişi hastanın birinci derece yakını değil ise mutlaka T.C. kimlik numarası yazılmalı reçete arkasında adres veya telefon bilgileri mutlaka bulunmalıdır. Özellikle çocuk hastaların reçete arkasında (2-3 aylık bebek gibi) ilaçları teslim alan kişi yerine çocuğun adı yazılmakta, bu durum protokol hükümlerine aykırı olarak değerlendirilmektedir.
5- Eczanelerde nüfus cüzdanı fotokopilerinin bulundurulması protokol hükümlerine göre suç olmamakla birlikte bu durumda Kurum hastanın aldığı ilaçlarla ilgili inceleme yapabilmektedir. Bu nedenle nüfus cüzdanı fotokopisi bulundurulmamalıdır.
6- Eczaneler; protokolde belirtilen kişiler hariç hiçbir şekilde sağlık karnesi bulundurmamalıdır. (vizesi dolanlar dahil) Hastaların unuttuğu karneler Sosyal Güvenlik Merkezlerine teslim edilmelidir.
7- Bundan sonraki süreçte eczacının savunması alınmadan Kurum tarafından uyarı ve fesih işlemleri yapılmayacaktır.
ek_dosya