Eczacı Kamuoyuna


 

Biz aşağıda imzası bululan Bölge Eczacı odaları olarak 13 Temmuz 2010 tarihinde Adıyaman Eczacı Odası?nın ev sahipliğinde yaptığımız Bölge Toplantısı sonucu aşağıdaki konuları eczacı kamuoyu ile paylaşmak istedik.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından İlaç Takip Sistemi uygulamalarına bakıldığında; İTS konusunun yalnızca kamu prestiji meselesi haline geldiği görülmektedir.

İlaç kayıtlarının daha sağlıklı hale gelmesi elbette tercih edilecek bir konudur ancak bu güne kadar uygulamadaki sorunlara bakıldığında bu sistemin sahte ilacı denetlemeden uzak olduğu, Medula Sistemi?nin çalışmadığı, özellikle de

01 Temmuz 2010 itibariyle de sektörü ciddi zarara uğrattığı açıktır. Sektörün bileşenleri ile birlikte davranmak yerine ?ben bilirimci? yaklaşım maddi manevi önemli rahatsızlıklar yaratmaktadır.

Bu gelişmeler yanında Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü?nce yayınlanmış bulunan 2010/39 sayılı Genelge gereği eczanelerin ?Mal Alım Bildirimi? yapması zorunlu kılınmıştır.

Eczanelerimizin rafında olan ürünlerin alındığı ecza deposunun bilinmediği durumlarda kullanılmak üzere sisteme ?8681110000009? GLN numarasıyla ?Stok Başlangıç Deposu? isminde bir depo tanımlandığı ve bu deponun 19 Temmuz 2010 tarihine kadar bildirimlere açık olacağı ifade edilmiştir. Bu durum; bu tarihten sonra Stok Bildirimi yapılamayacak anlamına da gelmektedir.

Gelinen noktada sorun bir kaosa doğru sürüklenmektedir. Bu dayatmacı yaklaşım karşısında Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odaları?nca mevcut durum ve geleceğe ilişkin net bir politikaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Meslektaşlarımızı mesleğini yapmaktan soğutan, ekonomik kayıplara yol açan, panik havasına sokan gelişmeler karşısında sessiz kalmamalıyız.

Bizler aylardır eczanelerimizde, bir sonraki günün bize neler getireceğini bilmeden çalışıyoruz. Hükümet, karşı olduğumuz uygulamaları bir bir yaşama geçirmektedir.

Türk Eczacıları Birliği meslektaşlarının haklarını savunan bir örgüt olagelmiştir. Bu süreç ile ilgili oluşan yüksek beklentinin paralelinde bir davranış geliştirmesini talep ediyoruz.

Mesleğin geleceği ile ilgili birçok konu karanlık odalara hapsedilmiş durumdadır. Alt yapısı hazırlanmadan uygulamaya başlayan konular mesleğimizi rutin içinde boğulmasına neden olmaktadır. Bugüne kadar bizlere verilen sözlerin hiç biri yerine getirilmemiştir.

İTS uygulaması sonucu ortaya çıkan yeni ekonomik yükler ve meslek uygulamasındaki temel değişikliklerin yarının sorunu gibi görülmesi bizleri ciddi endişeye sevk etmektedir. Bir an önce şekilsel tartışmalar yerine özüne ilişkin tedbirlerin alınmasının, planlamaların yapılmasını bekliyoruz.

Ayrıca bölgemizin ve tüm ülkemizin sorunu olan muvazaa konusunda önemli gelişmeler olmakla birlikte ?finans desteği? kandırmacası ile muvazaalarda artış yaşanmaktadır. Bu bakımdan merkezde oluşturacağımız bilgi depolama ve profesyonel görevlendirme yöntemine ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz.

Bu güne kadar bölgemizin sayısız mücadele örnekleri sergilediğini ve bölge dinamizminin her zaman sorumluluk almaya hazır olduğunu bildirir saygılarımızı sunarız.   19.07.2010

 

 4.BÖLGE ADANA ECZACI ODASI

8.BÖLGE GAZİANTEP ECZACI ODASI

14.BÖLGE KAHRAMANMARAŞ ECZACI ODASI

25.BÖLGE MERSİN ECZACI ODASI

28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI

48.BÖLGE OSMANİYE ECZACI ODASI

51.BÖLGE ADIYAMAN ECZACI ODASI