"SİBUTRAMİN" VE "ORLİSTAT" ETKEN MADDELERİ İÇEREN MÜSTAHZARLAR HAKKINDA

T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı'nca Birliğimize gönderilen 13721 sayılı yazısı ile ;

"Sibutramin" ve "Orlistat" etken maddelerini içeren müstahzarların reçete edilme ve geri ödeme koşulları ile ilgili açıklama yapıldığı belirtilmektedir.

"Orlistat" ve Sibutramin" etken maddeleri içeren ilaçlarla ilgili olarak 2003 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın 16.14 maddesinde açıklama yapılmış iken, 2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nda konu hakkında bir bilgi yer almamıştır. 2003 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın 16.14. maddesi; "Gerekliliğe dair endikasyonuna uygun olarak dahiliye ve endokrinoloji veya kardiyoloji uzmanlarından en az birisinin imzasının bulunduğu ve en fazla bir yıl geçerli olan Sağlık Kurulu Raporu düzenlenmesi ve kullanım kurallarına göre hastaların üç ayda bir kontrolü gerektiğinden, alınacak ilaçların en fazla üçer aylık dozlar halinde, hastanın kontrol ve takibini üstlenmiş bulunan dahiliye ve endokrinoloji uzmanı tarafından ancak iki yıl sonunda sadece endokrinoloji uzmanlarınca reçetelenmesi ve Sağlık Kurulu Raporunda yer alması halinde tedaviye devam edileceği" şeklindedir.
Buna göre Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından, anılan ilaçlarla ilgili kullanım ilkelerinin, reçeteleme ve Sağlık Kurulu Raporu düzenleme esaslarının aynen devam etmesi gerektiği bildirilmiştir.