SAĞLIK MESLEK MENSUPLARI BİRLİĞİ KANUN TASARI TASLAĞI


BİRİNCİ KISIM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
Madde 1-Bu Kanunun, amacı sağlık alanındaki mesleklerden her birinin mensuplarının kendi ortak ihtiyaçlarını gidermek, birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak ve meslek ile ilgili etik kuralları belirlemek üzere Sağlık Meslek Mensupları Odaları ve Birliklerinin kurulmasına, teşkilat, faaliyet ve denetimlerine ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2-Bu Kanun, sağlık meslekleri mensuplarını, Sağlık Meslek Mensupları Odalarını ve Birliklerini ve sağlık hizmetleriyle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk kişilerini kapsar.
Tanımlar
Madde 3-Bu Kanunda geçen deyimlerden;
a) Bakanlık; Sağlık Bakanlığını,
b) Oda; Belirli sağlık mesleği mensuplarının bir veya birkaç il düzeyinde faaliyet gösteren tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunu,
c) Birlik; aynı meslek alanındaki odaların mensuplarının tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde üst kuruluşunu,
d) Sağlık meslekleri; sağlıklı yada hasta kişileri konu alan, temel faaliyet alanları doğrudan doğruya insan üzerinde uygulamalara dayanan, sağlık uygulamalarında hekim veya diş hekiminin yönlendirmesi ve denetimi altında teknik destek sağlayan, sağlık alanında insan üzerinde doğrudan uygulaması olmayan ve sağlıkla ilgili diğer meslekleri,
ifade eder.
İKİNCİ KISIM
Odalar
Kuruluş
Madde 4-Sınırları içerisinde belli bir sağlık mesleğine mensup en az yüz kişi olan her ilde bir Oda kurulur.
Sınırları içinde Oda kurmak için yeter sayıda ilgili sağlık meslek mensubu bulunmayan illerdeki sağlık meslek mensuplarının hangi illerdeki sağlık meslek mensupları ile birleştirileceği ve merkezin hangi il olacağı veya bu gibi illerdeki sağlık meslek mensuplarının hangi il sağlık meslek mensupları Odasına bağlanacağı ve yeterli sayıya ulaşılan illerde ayrı Oda kurulması konuları, Birlik Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Birlik Genel Kurulunca, Birlik henüz kurulmamışsa Bakanlıkça belirlenir.
Ayrı ayrı hiçbir ilde Oda kuracak sayıya ulaşamayan çeşitli meslek mensuplarından hangilerinin bir araya getirilmesiyle Oda kurulabileceği illerdeki meslek mensuplarının arasında yapılacak oylama ile belirlenir.
Odaların adlarında, merkezlerinin bulunduğu il ve hangi meslek mensuplarına ilişkin oldukları belirtilir.
Üyelik
Madde 5- Bir Oda sınırları içinde mesleğini serbest olarak icra etmeye başlayan sağlık meslek mensupları bir ay içinde o ilde faaliyet gösteren Odaya üye olmak ve üyelik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Herhangi bir sebeple mesleğini icra etmeyenler de istedikleri takdirde Odalara üye olabilirler.
Özel Kanunlarında üye olamayacaklarına dair hüküm bulunanlardan mesleklerini serbest olarak icra edenler; mesleki hak, yetki, disiplin ve sorumluluk bakımından bu Kanun hükümlerine tabidirler.
Odaya kaydolma yükümlülüğü bulunan sağlık meslekleri mensupları kayıtlarını süresi içinde yaptırmadıkları takdirde mesleklerini serbest olarak icra edemezler.
Gerek meslek mensubu ve gerekse bunları istihdam eden bütün kurum ve işyerleri tayin, nakil, işten ayrılma ve benzeri değişiklikleri en geç bir ay içinde bulundukları yerin Odalarına bildirmeye mecburdurlar.
Üyelerin bir odadan diğer bir odaya naklinde üye kayıt ücreti ve yıllık aidat yeniden alınmaz.
Serbest meslek mensuplarının mesleklerini farklı yerlerde icra etmeleri halinde mali yükümlülükler ilk kayıt olunan Odaya karşı yerine getirilir; ancak diğer Odalara da belirlenen odaya giriş aidatı ve yıllık aidatın beşte dördü ödenir. Meslek mensubu seçme ve seçilme yeterliliğine tam aidat ödediği Odada sahiptir.
Aidatlarını zamanında ödemeyen üyeler, yükümlülüklerini yerine getirinceye kadar altı ay süreyle Oda hizmetlerinden faydalanamazlar.
Bu süre içerisinde de aidatların ödenmemesi halinde, aidat borcunun tamamının faiziyle birlikte ödenmesine kadar bu karar Odaların yazılı bildirimi üzerine ilgili ve yetkili kurum veya kuruluşça çalışmaktan men edilir.
Yönetim Kurulu, hastalık, ihtiyarlık veya yoksulluk dolayısıyla aidatını veremeyecek durumda olan oda mensuplarından geçici veya sürekli olarak aidat almamaya karar verebilir.
Odaların görevleri
Madde 6-Sağlık Meslek Odalarının görevleri şunlardır:
a) Mesleki ahlak ve dayanışmayı korumak,
b) Sağlık hizmetlerinin gelişmesi için görev alanlarıyla ilgili çalışmalar yapmak,
c) İdari ve adli merciler nezdinde üyelerinin ortak hak ve menfaatlerini korumak,
d) Halk sağlığı ve görev alanında sağlık meslekleri ile ilgili meseleler için resmi makamlarla işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve tekliflerde bulunmak,
e) Üyelerinin meslek kültürlerini ve yeterliliklerini geliştirebilmeleri için gerekli çalışmaları yapmak,
f) Yabancı ülkelerin sağlık meslek kuruluşları ile işbirliğini geliştirmek, bilgi alışverişinde bulunmak, kongre ve sempozyumlara katılmak ve düzenlemek,
g) Diğer mevzuat ile verilen görevleri yapmak.
Odaların organları
Madde 7-Sağlık Meslek Odalarının organları şunlardır:
a) Oda Genel Kurulu,
b) Oda Yönetim Kurulu,
c) Oda Disiplin Kurulu,
d) Oda Denetleme Kurulu.
Oda Genel Kurulu