2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı 09.02.2005 tarih ve 25722 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 21.04.2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 28'nci maddesinin (r) bendi ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10'uncu maddesinde yapılan değişiklikler de dikkate alınarak, uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla Talimatta bazı değişiklikler ve düzenlemeler yapılmış ve 31 Mayıs 2005 tarih 25831 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yapılan uygulama değişiklikleri aşağıda belirtilmekte olup, bu uygulamalar için başlangıç tarihi 15.06.2005 tir.
1.Talimatın 12.7.3 Maddesi 4.Fıkrası
Eski Şekli:
Grip ve pnömokok aşıları için;
- 65 yaş ve üzerindeki kişiler
- Yaşlı bakımevleri ve huzurevlerinde kalan kişiler
- Astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar
- Diabetes Mellitus dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immunosupresif olan erişkin ve çocuklar
- 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adölesanlar
için hastalıklarını ve durumlarını belirten heyet raporuna istinaden tüm tabiplerce reçete edildiğinde aşıların bedelleri kurumlarınca ödenir.
Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan aşı bedelleri ödenmeyecektir.
Sağlık Bakanlığı, UNICEF ile yapacağı protokol kapsamında aşı ve serum temin edebilir, bu aşı ve serumları ücretsiz olarak halka uygular
Yeni Şekli (15.06.2005 tarihinden itibaren geçerli)
"Grip ve pnömokok aşıları için;
a) 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık kurulu raporu aranmaksızın,
b) Astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diabetes mellitus dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immunosupresif olan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adölesanların hastalıklarını belirten heyet raporuna istinaden,
tüm hekimlerce reçete edildiğinde aşıların bedelleri kurumlarınca ödenir."
2. Talimatın 12.7.9 Maddesi Eritropoietin Preparatları Kullanım İlkeleri
Eski Şekli: 12.7.9. Eritropoietin Preparatları Kullanım İlkeleri
a) Eritropoietin ve türevi ilaçların kronik böbrek yetmezliği tedavisi gören hastalara kullanımı ve reçeteye yazımı aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.
Eritropoietin ve türevleri ile tedaviye başlamadan önce; hastanın ferritin ve/ veya transferrin saturasyonu (TSAT) değerlerine bakılacaktır. Bu değerler TSAT < %20 ve/ veya ferritin <100 µg/ L ise hastaya öncelikle oral veya intravenöz demir tedavisine başlanacaktır. TSAT ? %20 ve/ veya ferritin ? 100 µg /L olduğunda ancak Eritropoietin ve türevleri tedavisine başlanabilecektir. Hedef Hemoglobin değeri 11 (onbir) gr/dl'dir. Hemoglobin değeri 12 (oniki) gr/dl'ye ulaşınca Eritropoietin ve türevleri ile tedavi kesilecektir. İdame tedavi sırasında da TSAT <%20 ve/veya ferritin <100 µg/ L olduğunda Eritropoietin ve türevleri ile tedavi yapılmayacaktır. Bu değerlere 2 ayda bir bakılacak ve sonuç belgesi reçeteye eklenecektir. Eritropoietin ve türevleri, sağlık kurulu raporu ile ilgili uzman veya diyaliz sertifikalı hekimlerce yazılabilir.
Tedaviye başlangıç dozu 50- 150 IU/ kg/ hafta ve idame dozu 25- 75 IU/ kg/ haftadır.
b) Eritropoietin ve Türevlerini İçeren İlaçların Kronik Böbrek Yetmezliğinin dışında kullanımı;
Eritropoietin ve türevlerini içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliği dışında kullanımında Sağlık Bakanlığınca belirlenen endikasyonlara ve kurallara uyulacaktır.
Yeni doğanda eritropoietin kullanımı: Doğum ağırlığı 1000 gr.'ın altında ve 32 gebelik haftasından önce doğan bebeklere 200 İU/ kg / hafta 3 kez 6 hafta süre ile uygulanabilir.
c) Eritropoietinden katkı payı alınmaması için düzenlenen raporların süresi en fazla 2 yıl olacaktır.
Bir defa da en fazla 3 aylık ilaç verilebilecektir. Sağlık kurulu raporlarında ilacın adı, kullanım dozu ve süresi belirtilecektir. Eritropoietinler endikasyon muadili olarak birbirlerinin yerine kullanılabilirler.
Yeni Şekli: (15.06.2005 tarihinden itibaren geçerli)
12.7.9. Eritropoietin Alfa-Beta ve Darbepoetin Kullanım İlkeleri
a) Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliği tedavisi gören hastalara kullanımı ve reçeteye yazımı aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.
Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin ile tedaviye başlamadan önce; hastanın ferritin ve/veya transferrin saturasyonu (TSAT) değerlerine bakılacaktır. Bu değerler TSAT < %20 ve/veya ferritin <100 µg