İŞYERİ AÇMA RUHSATI HAKKINDA;

Belediyelerin eczanelerden işyeri açma ruhsatı istediği konusunda Birliğimize çok sayıda şikayet gelmesi üzerine T.C.İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne 14.03.2005 tarihinde başvuruda bulunarak; Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmelik'in 7. maddesi hükmü, Danıştay 1. Dairesinin 29.03.1990 gün E:1990/30, K:1990/46 sayılı kararı, T.C.İçişleri Bakanlığı'nın 08.06.1990 gün ve 40478 sayılı Genelgesi ve T.C.İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün 20.12.1995 tarih 47443 sayılı yazısı hatırlatılarak bazı belediyelerin halen eczanelerden işyeri açma ruhsatı devam ettiği bildirilmiş ve eczanelerin mevzuatta öngörülen gerekli hususları denetleme veya belirli hizmetleri yapma gibi harç alınmasını gerektirecek bir belediye faaliyetinin olmadığı göz önüne alınarak konuyla ilgili görüşlerinin bildirilmesi talep edilmiştir.

Birliğimize T.C.İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden gelen 27.04.2005 tarih 45657 sayılı yazı ile, özetle, resmi daire olarak tarif edilen noterlikler dışında, belediye ve mücavir alanlar dahilinde bir işyeri açmak için kendi meslek kuruluşundan izin alan iş sahiplerinin de belediyelere "İşyeri Açma İzin Harcı" ödemeleri gerektiği bildirilmiştir.