2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı uygulamalarına açıklık getirmek üzere 31.05.2005 tarih 25831 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ eki Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi gereği 01 Temmuz 2005 tarihi itibariyle başlatılan genişletilmiş Eşdeğer İlaç Uygulaması'nda, anılan listede, piyasada bulunmayan, uzun süredir fiyat almayan ve üretilmeyen müstahzarların bulunması nedeniyle yaşanan sorun, Birliğimiz tarafından Maliye Bakanlığı ve tüm geri ödeme kurumlarına bildirilerek, ilaç fiyatlarının hesaplanması sırasında anormal fiyat düşüklüklerine yol açan ilaçların çok ivedi olarak bu listeden çıkarılması talep edilmişti.
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, 09.07.2005 tarih 25870 sayılı Resmi Gazete'de (bugün) yayımlanan 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı (Sıra No:15) (Tedavi Yardımı) ile, 1/7/2005 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan genişletilmiş eşdeğer ilaç uygulamasına ilişkin olarak gerek Türk Eczacıları Birliğinden, gerekse geri ödeme kurumlarından Geri Ödeme Komisyonuna yapılan müracaatlarda eşdeğer ilaç uygulamasına tabi tutulan ve eşdeğer gruplarında en ucuz ilaç olarak baz alınan bazı ilaçların piyasada bulunamadığı ve bu durumun sorunlara neden olduğunun anlaşıldığı, bu itibarla, Talimatın Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi (EK-2/D)'de yer alan ilaçlardan bu Talimatın eki (EK-1) listede yer alan ilaçların, anılan listeden çıkartıldığı belirtilmektedir.
Talimat ekinde yayımlanan listeler gereğince, 31.05.2005 tarih 25831 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Talimat eki Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nde yer alan 18 kalem ilacın eşdeğer kodlamasında değişiklik yapılmış, eşdeğer gruplarında yer alıp anormal ölçüde fiyat düşüklüğüne yol açan 350 kalem ilaç ise Ek-2/D Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nden çıkarılmıştır. Listede yapılan düzenlemeler 01 TEMMUZ 2005 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
09.07.2005 TARİH 25870 SAYILI RESMİ GAZETE
Tebliğ
Maliye Bakanlığından:
2005 Mali Yılı
Bütçe Uygulama Talimatı
( Sıra No : 15 )
(Tedavi Yardımı)
Bilindiği üzere, tedavi yardımına ilişkin (4) sıra numaralı 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı (Bundan sonra "Talimat" olarak ifade edilecektir) 9/2/2005 tarihli ve 25722 mükerrer sayılı resmi gazetede yayımlanmış bulunmaktadır.
Ancak, uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıda belirtilen değişikliklerin ve düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür.
1. Bilindiği üzere Talimatının "Geri Ödeme Açısından Eşdeğer (Benzer) İlaç Uygulaması" başlıklı 14.2 inci maddesinde,
"17/09/2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine eklenen (r) bendi çerçevesinde, eşdeğer ilaç uygulaması gerçekleştirilecek olup, bu uygulama kapsamında tüm kurumlar eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuzunun %30 fazlasına kadarını dikkate alacaklardır. Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Bu amaçla, tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunma ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az %1 pazar payına sahip olması gözetilir. Söz konusu süre ve pazar payının her bir eşdeğer ilaç grubundaki ilaç sayısı dikkate alınarak yeniden belirlenmesine ve bunlara ilişkin tereddütlerin giderilmesine Geri Ödeme Komisyonu yetkilidir." denilmektedir.
Bu çerçevede,1/7/2005 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan genişletilmiş eşdeğer ilaç uygulamasına ilişkin olarak gerek Türk Eczacıları Birliğinden, gerekse geri ödeme kurumlarından Geri Ödeme Komisyonuna yapılan müracaatlarda eşdeğer ilaç uygulamasına tabi tutulan ve eşdeğer gruplarında en ucuz ilaç olarak baz alınan bazı ilaçların piyasada bulunamadığı ve bu durumun sorunlara neden olduğu anlaşılmıştır.
Bu itibarla, Talimatın Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi (EK-2/D)'de yer alan ilaçlardan bu Talimatın eki (EK-1) listede yer alan ilaçlar, anılan listeden çıkartılmıştır.
2. Bundan böyle, eşdeğer ilaç uygulamasında ilaçların piyasada ulaşılabilir olup olmadıkları dikkate alınarak Geri Ödeme Komisyonu tarafından gerekli güncelleştirmeler yapılacak olup,bu düzenlemeler haksahiplerinin mağduriyetlerine sebebiyet vermemek amacıyla anılan komisyonun sekreteryasını yürüten Maliye Bakanlığınca uygulamaya bir an önce yansıtılması için igili kurumlara bildirilecek aynı zamanda bu düzenlemeler Maliye Bakanlığı ile Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü web sayfasında duyurulacaktır.
3. Bu Talimatın eki (EK-2) listede yer alan ilaçlar için mevcut kamu kod numaraları korunarak gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
4. Bu Talimat ve eki liste 01/07/2005 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Tebliğ olunur.