İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞܒNDEN; “EFEDRİN VE PSEUDECFEDRİN” İHTİVA EDEN MÜSTAHZARLAR HAKKINDA;

İl Sağlık Müdürlüğü'nün 27.06.2005 tarih 15799 sayılı yazısı ve eki T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2003/129 sayılı GENELGE'si aşağıda tarafınıza sunulmuştur.
İl Sağlık Müdürlüğü'nün 27.06.2005 tarih 15977 sayılı yazısı; Bakanlığımızın 22/06/2005 tarih ve 032375 sayılı yazısında; ülkemizde özellikle yaz aylarında Efedrin ve Pseudecfedrin içeren müstahzarların çok fazla tüketildiği tespit edildiğinden tüketimin suistimal amaçlı oluşunu engellemek üzere önlem olarak söz konusu maddeleri içeren ve aşağıda adları yazılı müstahzarların reçete kayır defterine mutlaka kaydedilmesini ve reçetenin bit suretinin eczanede saklanmasının aksine hareket edenler hakkında ise 24.04.2003 tarih ve 4854 sayılı "Bazı kanunlardaki cezaların idari para cezasına dönüştürülmesi" hakkında yasanın 1. maddesi A/15 bendi gereğince tespitin yapıldığı eczane Mes'ul Müdürü hakkında 174 YTL İdari Para Cezası işlemi uygulaması gerektiği bildirildiğinden iş bu yazımızın tüm eczanelere ve ecza depolarına tebliğini rica ederim
GENELGE
2003/129
Bilindiği üzere 11.02.1996 tarih ve 22551 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve Ülkemizin de taraf olduğu Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı 1988 Birleşmiş Milletler Sözleşmesi eki Tablo 1'de yer alan Efhedrine ve Pseudoephedrine ile tuzlan ithalat Rejimi gereği Bakanlığımız özel iznine tabi maddelerden olup, bu maddelerin ithali ve yurtiçi tüketimleri Bakanlığımızca kontrol edilmektedir.
Bakanlığımıza ulaşan bilgilerin incelenmesi sonucunda, eczanelerce adı geçen kontrole tabi maddeleri tek başına ihtiva eden müstahzarların toplu halde satışının yapıldığı saptanmıştır.
Konu ile ilgili olarak Bakanlığımıza ulaşan bilgiler ve Genel Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren Bakanlığımız İlaç Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu'nun aldığı karar da dikkate alınarak tüketimlerinin kontrol edilebilmesi amacıyla sadece Ephedrine veya Pseudoephedrin'i tek başına ihtiva eden müstahzarların " Normal Reçete İle Verilen Kontrole Tabi İlaçlar '' olarak değerlendirilmesi, reçetelerin eczanelerde alıkonulması ve Reçete Kayıt Defteri'ne işlenmesi uygun görülmüştür.
Bu çerçevede Ülkemizde ruhsatlı aşağıda isim ve farmasötik şekilleri yazılı ve etkin madde olarak sadece Ephedrine ve Pseudoephedrine tuzlarını tek başına içeren ilaçlar, kontrollü tüketimlerinin sağlanması amacıyla " Normal Reçete İle Verilecek Kontrole Tabi İlaçlar '' kapsamına alınmıştır .

Yukarıda adı geçen müstahzarların mutlaka " Normal Reçete '' ile verilmesi, reçetelerin eczanelerde alıkonulması ve Reçete Kayıt Defterine işlenmesi gerekmektedir.