15 MİLYON KİŞİ KALP- DAMAR HASTALIKLARI RİSKİ TAŞIYOR


Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği tarafından Türkiye çapında gerçekleştirilen bir çalışmada, ülkemizde 15 milyon civarında kişinin metabolik sendromlu (metabolizması bozulmuş) olduğu ve bu kişilerin diyabet ile kalp-damar hastalıkları riski taşıdıkları ortaya çıktı.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi' nden Prof. Dr. Fahrettin Bayram başkanlığında 5 yıl önce başlatılan, evlere tek tek gidilerek gerçekleştirilen ve 27 bin civarında kişiyi kapsayan çalışmanın sonuçlarını, bu çalışmanın içinde olmayan İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' den Prof. Dr. Hasan İlkova, düzenlenen bir basın toplantısı ile açıkladı.

İlkova, tüm Türkiye' yi kapsayacak bu çalışmanın henüz Ege ve Marmara Bölgelerinden sonuç gelmediğini de anımsatarak Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinden gelen sonuçların Türkiye' de şişmanlığın, metabolik sendromun, kalp ve damar hastalıkları ile diyabetin ne denli önemli sağlık sorunları olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

Prof. Dr. İlkova şöyle devam etti.

" Çalışmanın amacı Kardiyometabolik Risk Faktörlerini ve Abdominal Obezitenin toplumumuzda ne durumda olduğunu sıklığı ortaya çıkarmaktı. İnsülin direnci, damar sertliği, yüksek tansiyon, şişmanlık, kolesterol ve trigliserid yüksekliği, iyi kolesterol düşüklüğü, diyabet metabolik sendromun parçalarıdır.

27 bin kişi de yapılan bu çalışma da kadınların yüzde 46' sının erkeklerin de yüzde 31' inin diyabet ve kalp- damar hastalıkları riski taşıdığını ortaya koydu. Bu da 15 milyon kişi demektir.
Çalışmanın Marmara Bölgesi kısmını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yapıyor ama henüz sayısal değerler ortaya çıkmadı. Tüm bölgelerde çalışma tamamlanınca bu sayıda da tabii farklılık olacak.

Çalışmaya göre kadınların yüzde 37' sinin erkeklerin de yüzde 34' ünün kolesterolü normal, diğer deyişle erişkin toplumun yaklaşık yüzde 40' ının kolesterolü yüksek.

Erkeklerde diyabet riski yüzde 17.1, kadınlarda yüzde 19.8 Ancak 60 yaşından sonra diyabet ve bozulmuş açlık glikozunun ortaya çıkma sıklığı yüzde 30'u buluyor. Erkeklerin yüzde 21' inin, kadınların da yüzde 17' sinin trigiliseriti yüksek. Trigliserid yüksekliği metabolik sendromun bir parçasıdır.

Kalp damar hastalıkları riskini arttıran LDL' ye bakıldığında ise çalışma yapılan toplumun yüzde 20'sinde yüksek bulundu. İyi kolesterol yani HDL ortalama olarak erkeklerde 46, kadınlarda 52 olarak bulundu ki bu değerler iyidir."