BASIN AÇIKLAMASI!! HASTANEM YAKIN, İÇİM RAHAT OLSUN.


            Değerli Basın Mensupları;

            Bildiğimiz gibi ilimizde 1253 yatak kapasiteli, modern ve günümüz teknolojisinin imkanlarını halkımıza sunacak olan Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Temmuz ayında hizmete açılacaktır.

         Ancak; bu hastanenin açılış ile Mersin Devlet Hastanesi, Mersin Devlet Hastanesi Toroslar Semt Polikliniği, Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Coşkun Doğmuş Mezitli Semt Polikiniği’nin hizmetlerine son verilecek olması bizleri ziyadesi ile kaygılandırmaktadır. Kaygılarımızda ki temel faktörler ise sosyoekonomik, kentsel, ulaşımsal ve sektöreldir.

 

            Değerli Basın Mensupları;

            Öncelikle reel rakamlar ile Mersin gerçeğini bilmeliyiz ve konuşmalıyız. Türkiye’nin en kalabalık 10. Şehri olan Mersin’in nüfusu son yıllarda aldığı göç ile 2.200.000’e ulaşmıştır. Yani hastane ve yatak kapasitesine olan ihtiyaç nüfusa oranla hızla artmaktadır. 2015 yılı verilerinde ülkemizde 100.000 kişiye düşen yatak ortalaması 270 iken, ilimizde bu rakam 206'dır. Nüfus bakımından 10. sırada yer alan ilimiz, maalesef hastane yatak kapasitesi bakımından 62. sıradadır. Hastane yatak kapasitesi diğer ülkeler ile kıyaslandığında ise çok daha vahim bir durum söz konusu; OECD ülkelerinde 480, Litvanya'da 740 ve Fransa'da 397'dir.

            İlimize yeni bir hastane yapılırken, diğerlerinin kapatılacak olması halk sağlığı adına bir fayda getirmeyecektir. Bugünkü veriler ile Mersin Devlet Hastanesinin ve Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin kapasitesi 812'dir. Bu durumda yeni yapılan hastane ile Mersin'imiz sadece 441 yeni yatak kazanmaktadır. Halihazırda şehrimiz yatan hasta kapasitesi dikkate alındığında Türkiye ortalamalarının dahi çok gerisinde iken toplamda 812 yatak kapasiteli Mersin Devlet Hastanesinin ve Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin kapatılacak olmasının ne kadar doğru olduğunu siz kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Belirttiğimiz üzere şehrimizin yurtiçi ve yurtdışından aldığı göçlerle artan nüfusunun, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasının, planlanan kapatmaların ardından mümkün olmayacağına inanıyoruz.

 

            Değerli Basın Mensupları;

   Mersin Entegre Sağlık Kampüsü'nün konumu dolayısıyla hastaların bu tesisten layıkıyla faydalanılmayacağından endişe etmekteyiz. Kapatılacak olan iki hastanemizden ve uç polikliniklerinden 2014 yılında toplam iki milyon üç yüz bin vatandaşımız sağlık hizmeti almıştır. Bunun iş günü ortalaması ise 9200'dür. Bu rakamın yüksek oluşunun en büyük nedeni hastanelerin ve uç polikliniklerin ulaşılabilir olmasıdır.  Bu birimlerin kapatılarak, hastaların yeni hastaneye mahkum edilmesi, hastane hizmetlerinden toplu taşıma vb. yollarla faydalanan düşük ve orta gelirli vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşmalarında ciddi bir sorun teşkil etmekte olup, bu kesime mensup hastaları alternatifsiz bırakacak ve büyük ulaşım problemleri yaratacaktır.

 

           Bunun yanında Mersin şehir merkezinde hizmetlerine devam edecek olan Mersin Toros Devlet Hastanesi kolay ulaşılabilir bir konumda olmasından dolayı, kapasitesinin çok üzerinde hastaya hizmet üretmeye çalışacak, ve kapasite aşımı alınan sağlık hizmetlerinin kalitesinin düşmesine neden olacaktır. Ayrıca ulaşılabilirliğin zorlaşması nedeni ile, hastalar özel hastanelere yönlenecek ve maddi durumu yeterli olmayan vatandaşların mağdur olmasına neden olacaktır.

           

            Değerli Basın Mensupları;

        Tüm bu sorunların yanı sıra birde işin ekonomik boyutu var ki, bu konu ise ülke ekonomisi ve kaynakların doğru kullanılmaması adına çok daha vahimdir. Devletin Mersin Entegre Sağlık Kampüsü için ödeyeceği kira yıllık 140.900.00 TL’dir. Sözleşmenin 25 yıllık yapıldığı göz önüne alındığında toplamda 3.522.500.000 TL bir bedel ödenecektir. Bu yapılan hastanenin gerçek maliyeti ise 600.000.000 TL’dir. Ayrıca yüklenici firma ile devlet arasında yapılan sözleşme gereği, devlet yüklenici firmaya %70 doluluk oranı taahhüt etmektedir. Bu durumda ister istemez, hastanede ihtiyaç dışı hasta yatışımı mı yapılacak sorusunu akıllara getirmektedir!

            Son olarak hastanelerin kapatılması şehir merkezinde kayda değer alanların atıl durumda bırakılmasına, vatandaş nezdinde alışılagelmiş sağlık hizmetinin değiştirilmesine, mevcut hastanelerin ve sağlık merkezlerinin yarattığı ekonomik hareketlilikten geçimini sağlayan bölge esnafının ve buna bağlı istihdamının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olacağız.

 

Tüm bu nedenlerle diyoruz ki; SAĞLIK HİZMETİNE KOLAY ULAŞIM  EN TEMEL HAKTIR.

Tüm bu nedenlerle diyoruz ki; HASTANEM YAKIN, İÇİM RAHAT OLSUN.

 

                                                                                                   MERSİN ECZACI ODASI

                                                                                                         YÖNETİM KURULU