SSK ADANA SAĞLIK İŞLERİ İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE YAPILAN GÖRÜŞME SONUÇLARI


05 Ekim 2005 tarihinde Hatay ve Mersin Eczacı Odaları yönetim kurulları ile birlikte SSK Sağlık İşleri Bölge Müdürümüz H. Lütfullah DÜZYOL ve sorumlu eczacımız Ecz. Mehmet EM ile randevu alınıp görüşülmüştür.

Bu görüşmeler neticesinde;

1) SSK Sağlık İşleri Bölge Müdürlüğü'ndeki görevli eczacıları reçete karşılarken yaşanan sorunlarla ilgili olarak eczane çalışanlarının araması uygun değildir. Bu konuda tüm meslektaşlarımızın gerekli özeni göstereceğine inanıyoruz.

2) Reçete üzerinde hasta adı, soyadı, sicil no, protokol no, doktor kaşesi, teşhis, hasta imzası, hasta telefon nosu veya adresi, eczane kaşesi mutlaka bulunmalıdır.

3) Reçete arkasına atılan imzaların hastanın kendisi veya yakını tarafından atılması zorunludur.

4) Sadece U.S.T. İbaresi ile uzun süreli kullanım butonu kullanılmamalı, reçetede mutlaka tedavi gün sayısı belirtilmelidir.

5) Reçetelerin hastanın özel durumunun dikkate alınarak işlenmesi gerekmektedir. (analık, iş kazası, yatan hasta gibi)

6) Naive veya nüks olduğu ve ALT. Değerleri yazılı olmayan interferon reçeteleri karşılanmamalıdır.

7) Yurt dışı reçetelerinin her ülke ve her hasta grubu ayrı olmak üzere tanzim edip ayrı dilekçe ve ayrı üst yazı ile ayrı çuvalda teslim edilmelidir.

8) Provizyon sistemindeki uyarılar dikkatlice takip edilmeli, (Örn., R, U kaydı, endikasyon uyarısı gibi) reçetelerdeki teşhislerin ve rapor teşhislerinin hatasız girilmesi şarttır. Muayene ücreti butonu hatalı kullanılmamalıdır.

9) Evraklar zamanında ve eksiksiz (eksik reçete, prim makbuzu, listeler gibi) teslim edilmeli mümkünse reçeteler zaman kaybına yol açmaması için ayda bir kez fatura edilmelidir.

10) Düzeltme yapılacak reçeteler sadece eczacıya veya vekaleti olan kişiye teslim edileceğinden, yetkisiz kişiler kuruma gönderilmemelidir.

11) Kurum personeline ( SSK Sağlık İşleri Bölge Müdürlükleri ve tüm il müdürlüklerinde çalışan 657 ye tabii memurlar ) SSK ile anlaşma yapan tüm eczanelerden ilaç temin edilebilir. (Eski SSK hastane personeli hariç)

12) Telefon, adres, banka hesap numarası değişiklikleri kuruma bildirilmelidir.

13) Gebelik teşhisi olan reçetelerde analık butonu kullanılmalıdır.

14) Tüp bebek tedavisine yönelik reçeteler ödenmez. Bayan infertilite ve erkek infertilite reçeteleri; raporda kullanılacak ilacın ismi ve başlangıç dozu olması kaydıyla ödenir. Diğer detaylar hususunda bütçe uygulama talimatı incelenmelidir. Bayan infertilite tedavisinde, raporların aslı kullanılacaktır. Erkek hastalarda FSH düzeyleri raporda belirtilecektir.

15) Bir hastanenin işyeri hekimi, kendi personelinin sevkini, hastane içindeki diğer birimlere yapabilir.

16) GLİVEC REÇETELERİ: a- Sağlık Bakanlığının onay verdiği endikasyonlarda; ilgili uzman doktorun çıkardığı rapor eşliğinde; b- PH pozitif olan hastalarda (organ kaybı varsa) kronik fazdaki hastalarda 3 MUIGÜN/m2 dozdan az olmamak kaydıyla interferon kullanan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması durumunda; c- YENİ tanı konulmuş KML vakalarında; d- BLAST krizi hızlanmış vakalarda bu durumların raporda belirtilmesi ve raporun hematolog tarafından çıkarılması ve reçetenin hematoloji uzmanı tarafından yazılması durumunda ödenir. e- Metastatik malign gist hastalarında ilacın adı ve dozu yazılmalıdır.

17) Endikasyon dışı verilen reçeteler ödenmez. (Örn., kronik karaciğer teşhisi ile faktör yazılması gibi) Faktör reçeteleri sadece faktör eksikliğinde kullanılacaktır.

18) Human albumin reçetelerinde; raporda; albumin düzeyinin 2,5'in altında olması ayrıca hastanın kilosu, günlük uygulanacak doz ve ilaç adı mutlaka belirtilmelidir. Reçetede hastanın hastaneye yatış tarihi bulunmalıdır. Hasta hastanede yattığı sürece aynı raporu kullanabilir. Bir reçete en fazla 3 günlük doz verilebilir. Ancak raporda ilacın toplam kullanılacak kutu adedi belirtilmiş ise o rapor tekrar kullanılamaz.(Örn., raporda 5 kutu kullanılması uygundur ibaresi var ise, aynı rapor tekrar kullanılamaz.)

19) Eritropoetin reçetelerinde, hemoglobin, hemotokrit değerleri, hasta kg ve kg başına uygulanacak haftalık eritropoetin dozunun ünite olarak yazılması gerekmektedir. (Dozlar sisteme ünite olarak girilmelidir.) raporda ilacın adı, dozu bulunmalıdır. Reçeteler ilgili uzman hekim tarafından yazılmalıdır.

20) Mamalar (parenteral ve enteral beslenme ürünleri) yatan hastalarda raporsuz verilebilir. (Özel koşullara tabii olanlar hariçtir.). Hastanın kg, günlük kalori ihtiyacı, kütle indeksi ve kullanılacak ilacın ismi ve dozu reçeteye yazılacaktır. Beslenme ürünleri ayakta tedavilerde, raporla ödenir. Yutma bozukluğu olan ve nörolojiden çıkan raporlar muafiyet kapsamında olup diğerleri kullanım raporu olarak işlem görecektir. Kanser hastalarında beslenme solüsyonları muafiyet kapsamındadır. Ayakta ve yatan hastada mutlaka raporlu verilen mamalar PKV-1-2, Avenil-Penyldin liprafin dir. Bu mamalar katılım payından da muaftır.

21) Astım raporları gibi U kayıtlı ilaçlar (Özel koşulu yok ise) yatan hastalarda pratisyen hekim tarafından yazılabilir. Yine bu tür ilaçlar hastanın uygun raporu olmak üzere ayaktan tedavide özel koşuluda yok ise pratisyen hekim tarafından rapor dahilindeki ilaçları yazılabilmektedir.

22) Remicade İV formu yatan hastada, İM formu ise ayaktan tedavide 2 aylık ödenmektedir.