NEDEN SİNDİRİM SORUNU YAŞARIZ?


Yemeklerden sonra çoğumuz değişik sindirim sorunlarından şikayet ederiz. Midede ağrı,ekşime, yanma, gaz gibi şikayetler bunların başında gelir. Bu şikayetlerin nedeni nedir ve şikayetleri yok etmenin yolları nelerdir?

Baharatlı yemekler: Hardal, sirke, karabiber gibi baharatlar sindirim özsuyunu etkileyerek midenin kimyasal bileşimini bozarlar. Bu tür besinlerden, gastrit ve ülser hastalarının kesinlikle uzak durmaları gerekir.

Sıvı tüketimi: Yemek sırasında içilen sıvılar mideyi şişirip yorduğu gibi midenin sindirim özsuyunu sulandırarak etkisini zayıflatır.

Gece geç yemek: Uyku saatine yakın yemek yemek sağlık açısından iyi değil. Çünkü uyku sırasında sindirim yavaşlar. Geç saatte yenilen bir yemek, ertesi günü yoğun bir bedensel yorgunluk hissedilmesini neden olabilir.

Yorgunken yemek: Yorgunluk ve sinirlilik sindirim sisteminin çalışmasını zayıflatan başlıca etkenlerdir. Ayrıca aşırı yorgunluk mide kaslarının besini gerektiği gibi çalkalanmasını da engeller.Yorgun ve sinirli iken mümkün oldukça yemek yemekten kaçınmak gerekir.

Çabuk yemek: İyi çiğnenmeyen bir besin sindirim organlarında gaz, yanma, sancı, ağrı gibi şikayetlere neden olur.

Hastayken aşırı yemek: Hastayken aşırı yemek yemek midede zorlanma yapacağı için ateşin yükselmesine neden olur. Uzmanlar, özellikle ateşli bir hastalık geçirilirken çok hafif sebze yemekleri, çorba ve meyveyle bu dönemin atlatılmasını öneriyorlar.

Çok yemek: Aşırı yemek mideyi fazlaca yorduğu gibi, gaz, ekşime, yanma gibi yakınmalara neden olur. Az miktarda ve çeşitte yemekle süslü sofra kurarak kendinizi ve yakınlarınızı aşırı yemek yeme tuzağına düşmekten koruyabilirsiniz.

Isıtılmış yemekler: Piştikten sonra soğuyan yemeğin yağı donar. Bakteriler bu donmuş yağa yerleşir ve yemek tekrar tekrar pişirildikçe bakteriler hızla ürer. İşte bu nedenle, mümkün olduğunca taze yemek yemeği tercih etmelisiniz.

Kızartmalar: Yağın cinsi ne olursa olsun kızartmaların sindirimi genellikle ağır oluyor. Bunun nedeni de yüksek ısıda yağın ayrışması ve bu ayrışmanın uzun vadede karaciğere zarar vermesidir.

Uykusuzluk: Sindirim bozukluğuna yol açan bir diğer faktör de uykusuzluktur. Sinir sistemini olumsuz etkileyerek sindirim dengesini bozar. Bu yüzden dengeli beslenmek kadar, düzenli uyumaya da dikkat etmek gerekir.