SSK Sağlık İşleri Bölge Müdürlüğü Baş Eczacısı Ecz. Mehmet EM ile yapılan görüşmeler sonucunda:
Meslektaşlarımızın kesintilerini 2004-2005 SSK Bütçe Uygulama Talimatı ve İlaç Listesine göre kontrol etmeleri ve bu koşullara uygun olduğuna inandıkları reçeteler için SSK Sağlık İşleri Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.
Kesintilerde "muhasebeye sevk edilmiştir" ibaresi görülmeden dilekçe yazılmamalıdır.
Bilindiği gibi SSK ile yapılan sözleşme gereği eczacılarımız Ocak ve Haziran aylarında birer kez "SSK prim borcu yoktur" belgesini alarak SSK Sağlık İşleri Bölge Müdürlüğüne teslim etmekle yükümlüdür. (Ödemelerin sağlıklı yapılabilmesi için, Ocak ayında "SSK prim borcu yoktur" belgesini teslim etmemiş olan meslektaşlarımızın biran önce teslim etmeleri gerekmektedir) Ayrıca 2006 Haziran ayında verilmesi gereken "SSK prim borcu yoktur" belgesi Eczacı Odası tarafından toplanacak olup, 20 Haziran 2006 tarihine kadar Eczacı Odasına teslim edilmesi gerekmektedir.
Yapılan görüşme sonucunda SSK provizyon sisteminde görünen Kolesterol ve lipid düşürücülerle ilgili duyurunun uygulanması ertelenmiştir.
SSK Bölge Müdürlüğü; iade reçeteleri bir kargo şirketi aracılığıyla eczanelere gönderecektir. Kargonun ücreti diğer kurumlarda olduğu gibi eczacı tarafından ödenecektir.
* Reçetede bir ilacın tek tip ambalajı varsa; (Örn: Pulcet 28 tablet, Lustral Nerox B vb.), ilacın kendisi ödenir. Ancak muadili verilecekse, küçük ambalaj seçilmelidir. (Örn: Pulcet 28 yerine Panto verilecekse 14 tablet seçilmelidir.
* Tonsillofaranjit teşhisiyle kombine penisilin preparatları koşulsuz ödenir.
* EK 2 C listesinde tanımlanmayan hastalıklara ait kullanım raporlarında (Örn: BPH ve Flomax) (Osteoporoz raporunda Calcium) ilacın adı olmak koşulu ile dozu yoksa 1x1 olarak işlem yapılabilir.
* Kanser teşhisli raporlarda 02 kodu ile girilecektir. Hormonlar, hormon antagonistleri ve tedaviye yardımcı maddeler (Örn: Nolvadex, Fludara, Zeloda, Kytril tablet, Novoban tablet,Femera, Armidex, Zoladex ve Casodex) reçetelendiğinde rapor teşhislerinin muhakkak onaylı endikasyona uygun olması gerekmektedir. Bu ilaçlar için epikriz, sitoloji ve pataloji raporlarının bilgileri aranmamaktadır. Ancak ilacın adı ve tedavi şeması raporda bulunması gerekmektedir.
* 08 kan hastalıkları koduyla girilen raporlarda; epikriz, sitoloji ve pataloji raporlarına ait bilgiler istenmez. Ancak ilaçların özel koşulları varsa; bu özel koşullar saklı kalmak kaydıyla kemoterapi tedavilerinde raporda ilacın ismi ve dozu bulunmalıdır. (Thalidomide, Glivec, Mabtera, Velcade vb.) isimli ilaçlar bu gruba girer.
* Taxotere, Taxol, Endoxan, Cisplatin, Vincristin gibi damar içi kullanılacak ilaçlar için raporlarda mutlaka epikriz veya sitoloji veya pataloji raporlarının, sayısı, tarihi ve yapıldığı yer; evre veya risk grubu belirtilmelidir.
Yeni çıkan raporlarda;
Rapor üzerinde bu bilgiler belirtilmemişse raporun yanında ek belge olarak ilave edilebilir.
* Nöropatik ağrı veya diyabetik nöropati teşhisi raporda varsa 1016 koduyla girilerek gabapentin muaf olarak ödenir.
* Spinal stenoz veya diskal herni teşhisi var ise nöropatik ağrı koduyla girilmez; ancak bu raporlarda ilacın adı ve dozu var ise 20.00 kodu ile girilerek katılım paylı ödenebilir.
* Statin dozu azaltılmış; karaciğer toksisitesi başlamış yada statinlere yanıt alınamamış hastalarda ezetimip kullanılabilir. Bu ilaçlara ait raporlarda yukadaki gerekçelerden biri mutlaka bulunmalı ayrıca ilacın adı ve dozu yer almalıdır.
* Demansta atipik antipsikotiklerden sadece Risperdal rapor kapsamındadır, ancak ilacın adı ve dozu raporda bulunmalıdır.
* Organ nakli raporlarında düşük molekül ağırlıklı heparinler ve carnitin muaf olarak ödenir. Heparinlerin adı ve dozu raporda bulunmalıdır.
* 10 günlük antibiotik tedavisi için ilacın tarifinin yanına; teşhis yeniden yazılmalıdır. Bağ-Kur'da 10 günlük doz için (j) işaretlenmelidir.
* Yatan hasta reçetelerinde ilacın hastane eczanesinde bulunmadığına dair hastane eczacısı kaşesi ve baş hekimlik kaşesi bulunmalıdır.
* Asistanlar, kaşelerinde uzmanlık yaptığı dal belirtilmek suretiyle, uzman reçetesi yazabilir.
* Sadece yatan hastalarda kullanılacak ilaçlar ( Ceftriakson, Sulperazon vb.) ayakta tedavide belli endikasyon ve koşulları saklı kalmak koşuluyla ödenir.
* Hepatit C raporlarında Anti HCV ve HCV RNA'sı + bilgisi bulunmak zorundadır.
* Yeni çıkan Osteoporoz raporlarında KMY ölçüm sonuçları mutlaka yer almalıdır.